ΆρθραΗμερομηνία: 14-12-2016 Υπνωτήριο Αστέγων Θεσσαλονίκης

Υπνωτήριο Αστέγων Θεσσαλονίκης

 

 

ΥΠΝΩΤΗΡΙΟ ΑΣΤΕΓΩΝ

 

 

    Άστεγος είναι ένα άτομο που δεν έχει στέγη ανεξαρτήτου φύλου, εθνικότητας, ηλικίας, οικογενειακής κατάστασης, θρησκευτικών πεποιθήσεων και σεξουαλικών προτιμήσεων. Οι άστεγοι δεν είναι ρακένδυτοι και άτομα που θέλουν να ζουν στο δρόμο, αντιθέτως είναι άτομα με αξιοπρέπεια, άτομα σεμνά και ταλαιπωρημένα που έφτασαν στην αστεγία λόγω οικονομικών και κοινωνικών αδιεξόδων. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν ένα άτομο σε αυτή την κατάσταση μερικοί από αυτούς είναι  η ανεργία, η ενδοοικογενειακή βία, η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, η κατάχρηση αλκοόλ, οι ψυχικές ή σωματικές ασθένειες και η έλλειψη υποστηρικτικού περιβάλλοντος. Φυσικά, μπορεί να μην ευθύνεται μόνο ένας παράγοντας από όσους προαναφέρθηκαν, αλλά η αστεγία να είναι απόρροια ενός συνδυασμού αυτών.


  Η εξελισσόμενη οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει στα άτομα πολλαπλά προβλήματα και μεγάλες δυσκολίες που οδηγούν στην ανατροπή του πλάνου ζωής τους. Οι επιπτώσεις είναι πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες και γι’αυτόν τον λόγο παρατηρείται μια δραματική αύξηση του αριθμού των αστέγων. Η ύπαρξη μιας δομής όπως είναι το Υπνωτήριο Αστέγων κρίνεται απαραίτητη, καθώς αποτελεί μέρος των πολιτικών λιτότητας στον βωμό της οικονομικής εξυγίανσης. Το Υπνωτήριο Αστέγων λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2013 στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Θεσσαλονίκης» και στεγάζεται σε κτίριο το οποίο παραχωρήθηκε από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Αντρών στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος με τη σειρά του το παραχώρησε στη Μη Κυβερνητική κοινωνική Οργάνωση ΑΡΣΙΣ. Βρίσκεται στην οδό Ανδρέου Γεωργίου 13 και η πρόσβαση είναι εφικτή με τα αστικά 31 και 40, σταματώντας στην στάση «Μέγαρα». Από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι και σήμερα έχουν φιλοξενηθεί συνολικά 640 άτομα. Η ανακαίνιση του χώρου καθώς και ο απαραίτητος εξοπλισμός χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αποτελείται από 8 δωμάτια (3 γυναικών και 5 ανδρών) δυναμικότητας 70 κλινών, 3 χώρους γραφείων, 1 τροφοαποθήκη, 1 λινοθήκη-αποθήκη, 1 νοσηλευτήριο, χώρους υγιεινής  και 1 σαλονοτραπεζαρία. Οι ώρες προσέλευσης είναι 19:00-21:00 και οι ώρες αναχώρησης 06:00-09:00. Σε έκτακτες περιπτώσεις καύσωνα ή ψύχους μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και 90 άτομα, ενώ οι ώρες διαμορφώνονται ως εξής: ώρες προσέλευσης 17:00-22:00 και ώρες αναχώρησης 06:00-11:00.


 Ένας άνθρωπος φτάνει στο Υπνωτήριο είτε με την με την βοήθεια των πολιτών, είτε με την βοήθεια της αστυνομίας ή άλλων φορέων, είτε μόνος του. Άλλωστε για να μπορεί κάποιος να μείνει θα πρέπει να είναι αυτοεξυπηρετούμενος και λειτουργικός σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο. Για να εισαχθεί στον χώρο μας θα πρέπει να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις (οι οποίες δεν ισχύουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες καύσωνα ή ψύχους) όπως να έχει ταυτότητα ή οποιοδήποτε άλλο επίσημο έγγραφο που να αποδεικνύει τα στοιχεία του, να έχει δερματολογική εξέταση για λοιμώδες ή μεταδιδόμενο νόσημα και μια ψυχιατρική εκτίμηση. Σε περίπτωση που κάποιος λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να προσκομίσει μια γνωμάτευση στην οποία θα αναγράφεται η πάθηση και η συνταγή. Τις ιατρικές εξετάσεις μπορεί να τις κάνει δωρεάν είτε στους Γιατρούς του Κόσμου που βρίσκονται στην οδό Πτολεμαίων 29 (για την δερματολογική εξέταση κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 11:00 χωρίς ραντεβού και για την ψυχιατρική εξέταση κάθε Τετάρτη κατόπιν ραντεβού), είτε μπορεί να απευθυνθεί στο Γραφείο Διαμεσολάβησης της Άρσις (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-13:00) και απο εκεί θα γίνει η παραπομπή του στα αντίστοιχα νοσοκομεία.


Κατά την εισαγωγή ενός δικαιούχου στο Υπνωτήριο τονίζεται πως οποιαδήποτε προσωπική αναφορά και οτιδήποτε θέλουν να εκμυστηρευτούν στην κοινωνική υπηρεσία, τηρείται αυστηρά το προσωπικό απόρρητο και σε καμία περίπτωση δεν διαχέονται οι πληροφορίες για τους ίδιους ούτε στο προσωπικό, ούτε σε κανέναν άλλο. Συνήθως, οι περισσότεροι δικαιούχοι αισθάνονται ασφάλεια και εισπράττουν το ειλικρινές ενδιαφέρον και την διάθεση για βοήθεια, οπότε από την πρώτη στιγμή δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης. Οι δικαιούχοι έχουν την ανάγκη να εκμυστηρευτούν, να ανοιχτούν και να μιλήσουν  για τα προβλήματα τους. Ωστόσο, γίνεται μια εξατομικευμένη προσέγγιση για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και δίνεται ο απαιτούμενος χρόνος προκειμένου να αισθανθεί άνετα για να μιλήσει για τον ίδιο και τα προβλήματα του.

Γενικότερα, το κλίμα στο Υπνωτήριο είναι πολύ ζεστό και δίνεται η αίσθηση ότι ο κάθε δικαιούχος είναι σαν να βρίσκεται στον δικό του χώρο.  Βέβαια αν κάποιος δεν καταφέρει να μείνει στον χώρο μας παραπέμπεται απευθείας στο Γραφείο Διαμεσολάβησης της Άρσις κι απο εκεί εξυπηρετείται.


Το Γραφείο Διαμεσολάβησης αποτελεί το κέντρο πληροφόρησης των δράσεων του Δικτύου των Κοινωνικών Δομών στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα επιχειρεί να διευκολύνει τη διασύνδεση των κατοίκων του Δήμου με τους κατά τόπους φορείς και κοινωνικές υπηρεσίες και με άλλες δομές και πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες που παρέχονται από το Γραφείο Διαμεσολάβησης αναπτύσσονται σε τρία επίπεδα: παροχή πληροφοριών, συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη και τέλος οργάνωση στοχευμένης παρέμβασης προσαρμοσμένη στις ανάγκες του ενδιαφερόμενου. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στη δομή δραστηριοποιούνται στο πεδίο της διάχυσης της πληροφορίας για ζητήματα εργασιακά και κοινωνικο-προνοιακά πλαισιώνοντας έτσι την προσπάθεια των ατόμων που προσεγγίζουν τη δομή για ευκολότερη και πιο άμεση επίλυση των ζητημάτων που τους αφορούν.


Φυσικά η Άρσις είναι με κάθε τρόπο στο πλευρό των αστέγων αφού το όραμα της είναι μια κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους και σεβασμό στα δικαιώματα τους.  Αποστολή της είναι η πρόληψη του κοινωνικού  αποκλεισμού με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και τη διευκόλυνση της κοινωνικής ένταξης. Έτσι συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα στέγασης σε αυτόνομα διαμερίσματα κι επαγγελματικής ένταξης μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η πλήρης επανένταξη κι ενσωμάτωση στον κοινωνικό ιστό ανθρώπων που λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, αλλά και για ξεχωριστούς λόγους ο καθένας, βρέθηκαν αντιμέτωποι με το πρόβλημα της έλλειψης στέγης. Από το 2015 μέχρι και σήμερα από τον χώρο του Υπνωτηρίου μένουν σε δικό τους σπίτι περίπου 20 άτομα.


Για να μπορεί ένας ωφελούμενος να μείνει στον χώρο μας θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και να εισέρχεται κατα τις ώρες 19:00-21:00. Εαν καθυστερήσει ή δεν έρθει θα πρέπει να ενημερώσει το προσωπικό. Επίσης εαν δεν πρόκειται για κάποιο ψυχιατρικό περιστατικό που θα γίνει παραπομπή σε άλλη δομή  ή για χρήστη που θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης, αλλά πρόκειται για λειτουργικό άτομο θα πρέπει να δραστηριοποιείται ως προς το θέμα της εργασίας και αυτό γιατί το Υπνωτήριο δεν είναι ίδρυμα, αλλά μια υπηρεσία που ως στόχο έχει να μειωθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός και να επιτευχθεί η κοινωνική επανένταξη, δίνοντας στους συνανθρώπους μας που δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους το δικαίωμα για στέγαση, καθώς και την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Η μέγιστη διάρκεια παραμονής ορίζονται οι 6 μήνες και αυτό γιατί αφορά μία περίοδο «ανασυγκρότησης» προκειμένου να αντιμετωπιστούν κατά το δυνατόν οι παράγοντες που οδήγησαν στην απώλεια στέγης. Γίνεται σαφές ότι αυτό προσαρμόζεται (είτε για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, είτε μικρότερο των 6 μηνών) κατά περίπτωση κατόπιν επαναξιολόγησης του ωφελούμενου. Τέλος οι φιλοξενούμενοι αναλαμβάνουν κάποιες εργασίες για την διαχείριση του χώρου όπως είναι η λάντζα, η καθαριότητα εισόδου και η καθαριότητα των δωματίων και αυτό για να μην είναι παθητικοί αποδέκτες των υπηρεσιών. Άλλωστε είναι άνθρωποι αξιοπρεπείς που σέβονται τον χώρο και θέλουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με όποιο τρόπο μπορούν.


Η επιτυχημένη πορεία του Υπνωτηρίου οφείλεται στην επιστημονική καθοδήγηση από την Άρσις και στο ομαδικό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των εργαζομένων, όλοι μαζί δημιουργούν μια αλυσίδα που ο κάθε κρίκος της είναι πολύτιμος. Με αυτόν τον τρόπο χτίζεται και η εμπιστοσύνη των φιλοξενούμενων απέναντι στους εργαζόμενους. Στόχος των εργαζομένων είναι η ίση μεταχείριση όλων των δικαιούχων και να ακολουθείται μια κοινή γραμμή από όλο το προσωπικό προκειμένου να μην αισθάνεται κανείς αδικημένος και κανείς να μην στερείται των υπηρεσιών του Υπνωτηρίου. Αυτό επιτυγχάνεται με τις συνελεύσεις που γίνονται μεταξύ του προσωπικού ώστε να συζητηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει.


Στη δομή εκτός από προσωρινή στέγη προσφέρεται πολύπλευρη υποστήριξη, επιχειρώντας να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών των αστέγων όπως είναι η σίτιση (πρωϊνό και βραδινό φαγητό), η ένδυση και υπόδηση, η παροχή ειδών προσωπικής υγιεινής, η δυνατότητα χρήσης λουτρών και πλυντηρίων, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη και επίλυση διαπροσωπικών προβλημάτων, η δυνατότητα εύρεσης εργασίας, η επίλυση κοινωνικοπρονοιακών ζητημάτων, η φροντίδα της προσωπικής τους υγείας και παραπομπή στις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι προαναφερόμενες υπηρεσίες προσαρμόζονται κάθε φορά ανάλογα με τις ανάγκες του φιλοξενούμενου και παρέχονται απο εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο απαρτίζεται από έναν κοινωνικό λειτουργό, δύο διοικητικούς , τέσσερις υπαλλήλους καθαριότητας και δύο φύλακες. Επιπλέον, τις υπηρεσίες τους προσφέρουν εθελοντικά μια κομμώτρια και μια νοσηλεύτρια.


Ο κοινωνικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για την λειτουργία της κοινωνικής υπηρεσίας του Υπνωτηρίου και έχει την τελική ευθύνη για την καθημερινή παρακολούθηση της συνολικής λειτουργίας του. Αναλαμβάνει την εκτίμηση αναγκών των ατόμων που προσεγγίζουν τη δομή προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούν τα κριτήρια φιλοξενίας. Εφόσον ενημερώσει τον δικαιούχο για τους κανόνες λειτουργίας, ο φιλοξενούμενος υπογράφει τη φόρμα συναίνεσης με τους κανονισμούς, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία στην εισαγωγή του. Επίσης, ο κοινωνικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για την τήρηση κανόνων που αφορούν στη λειτουργία της δομής και διαχειρίζεται τυχόν κρίσεις που προκύπτουν, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με άλλες ειδικότητες και εξωτερικούς συνεργάτες εφόσον χρειαστεί ως προς την επίλυση αυτών. Επιπλέον, συνεργάζεται στενά με τα στελέχη των συνεργαζόμενων φορέων (Δήμος κλπ) αλλά και με τα υπόλοιπα μέλη του Υπνωτηρίου, προκειμένου να διευκολυνθεί και να υποστηριχθεί στην άσκηση του ρόλου του. Τέλος, προωθεί συνεργασίες με τις κοινωνικές δομές, υπηρεσίες και φορείς που υπάρχουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης και ενημερώνει για την ύπαρξη αυτών τους ενδιαφερόμενους

Τα καθήκοντα των καθαριστών περιλαμβάνουν την  καθαριότητα σε όλους τους χώρους του υπνωτηρίου, την υποδοχή ωφελούμενων με παροχή αγαθών για την κάλυψη ατομικών αναγκών (ενδυμασία, κλινοσκεπάσματα, είδη ατομικής υγιεινής κτλ). Επίσης είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο τροφίμων και τη διάθεση αυτών στο χώρο της κουζίνας όπου αυτοεξυπηρετούνται για τη σίτιση τους οι φιλοξενούμενοι.
Όσον αφορά τις αρμοδιότητες των διοικητικών υπαλλήλων οι κύριες είναι η τήρηση, η οργάνωση και η ενημέρωση όλων των αρχείων της δομής, καθώς και η επιμέλεια όλων των διοικητικών και γραμματειακών εργασιών. Ο έλεγχος των αποθηκευτικών χώρων, ο έλεγχος των ληξιπρόθεσμων ειδών και απομάκρυνση αυτών και η υποδοχή των φιλοξενούμενων.


Επίσης η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής μέσω της σύνταξης του βιογραφικού σημειώματος σε όσους δικαιούχους ενδιαφέρονται, της ανανέωσης της κάρτας ανεργίας τους, της συμπλήρωσης αιτήσεων σε προγράμματα που είναι σε εξέλιξη, της αναζήτησης-επεξεργασίας και ανάρτησης των αγγελιών εργασίας, καθώς και επιμορφωτικών σεμιναρίων.


Αξίζει  να σημειωθεί πως η πλειοψηφία των αστέγων είναι άνθρωποι που έφτασαν σε αυτό το σημείο κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει ως απόρροια την ανεργία. Οι περισσότεροι είναι ηλικίας 40-65 ετών που έχουν χάσει την εργασία τους ή που περιμένουν να βγούν στην σύνταξη, έχουν συμπληρώσει τα ένσημα αλλά όχι και το όριο συνταξιοδότησης. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι εργοδότες είναι προκατειλημμένοι και δεν προτιμούν άτομα τέτοιας ηλικίας. Τέλος μια από τις πιο βασικές εργασίες ενός διοικητικού υπαλλήλου είναι η απεύθυνση σε επιχειρήσεις, συλλόγους, εθελοντικές ομάδες, θέατρα, κινηματογράφους, μουσικές σκηνές κ.α. και γενικότερα την δικτύωση με την τοπική κοινωνία.


Για την εύρυθμη λειτουργία του Υπνωτηρίου καταλυτικός είναι ο ρόλος των χορηγών καθώς μέσω αυτών μας δίνεται η δυνατότητα να παρέχουμε στους φιλοξενούμενους ολοένα και περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες, βοηθάνε με όποιον τρόπο μπορούν, έχοντας ο καθένας τον δικό του διακριτό ρόλο. Επίσης, εκατοντάδες είναι οι ανώνυμοι και οι επώνυμοι πολίτες οι οποίοι προσφέροντας προϊόντα βοηθούν και αυτοί έμπρακτα στην λειτουργία της δομής. Έτσι οι φιλοξενούμενοι έχουν ο,τι χρειάζονται τόσο σε αναλώσιμα, όσο και για την ψυχαγωγία τους. Με αυτόν τον τρόπο το Υπνωτήριο Αστέγων μπορεί  σήμερα να πραγματοποιεί πολλούς από τους στόχους του και αυτό οφείλεται στην αμέριστη συνδρομή όσων αναγνωρίζουν τη σημασία και την ποιότητα του έργου που επιτελεί εδώ και τρία χρόνια, εκδηλώνοντας έμπρακτα πάντοτε την υποστήριξη και συμπαράσταση τους.


Οι άστεγοι αντιμετωπίζουν καθημερινά την σκληρή πραγματικότητα του δρόμου, πασχίζοντας για την επιβίωση τους υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες. Χρέος μας είναι να τους βοηθήσουμε να δουν με άλλη ματιά την πραγματικότητα.Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η υλοποίηση δράσεων εντός και εκτός του Υπνωτηρίου είναι απαραίτητα, καθώς μέσω της ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης ενισχύεται η ηθική και πνευματική τους καλλιέργεια και καθίσταται δυνατή η επανένταξή τους στον κοινωνικό ιστό. Εντός του Υπνωτήριου διοργανώνονται εκδηλώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν το μαγείρεμα-ψήσιμο και την ζωντανή μουσική από συγκροτήματα και πολιτιστικούς συλλόγους. Εκτός του Υπνωτηρίου παρέχεται δωρεάν είσοδος σε θέατρα, κινηματογράφους και μουσικές σκηνές της πόλης. Επιπλέον, πραγματοποιούνται και επιμορφωτικές δραστηριότητες μέσω της υλοποίησης σεμιναρίων για την ενημέρωση των φιλοξενούμενων γύρω από διάφορα θέματα υγείας από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενώ παράλληλα, από το περιοδικό δρόμου “ΣΧΕΔΙΑ” πραγματοποιούνται σεμινάρια για θέματα ευρέσεως εργασίας, καθώς οι φιλοξενούμενοι έχουν την δυνατότητα να πωλούν το συγκεκριμένο περιοδικό, ώστε να έχουν ένα εισόδημα.


Η συνδρομή όλων κρίνεται απαραίτητη. Βοηθήστε κι εσείς προσφέροντας είδη άμεσης ανάγκης όπως τρόφιμα (γάλα, καφέ, ζάχαρη κ.α.), καθαριστικά (χλωρίνες, γάντια μιας χρήσης, αντισηπτικά κ.α.), είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη προσωπικής υγιεινής και ιατρικά αναλώσιμα. Η συμμετοχή των επιχειρήσεων κρίνεται κι αυτή αναγκαία είτε με την προσφορά προϊόντων, είτε με την δωρεάν παροχή υπηρεσιών όπως εκμάθηση μια ξένης γλώσσας, χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, προσφορά εισιτηρίων από θέατρα ή κινηματογράφους, παρακολούθηση ενός προγράμματος γυμναστικής κ.α. Εξίσου χρήσιμη είναι η εθελοντική εργασία με χειροτεχνίες και κατασκευές, εκμάθηση της ελληνικής ή μιας ξένης γλώσσας, σεμινάρια ψυχολογίας. Επίσης υπάρχει άμεση ανάγκη για την παρουσία ενός εθελοντή δερμοτολόγου και ψυχιάτρου στον χώρο του Υπνωτηρίου, έτσι ώστε όταν έρχεται κάποιος άστεγος χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά να μπορεί να εξυπηρετηθεί άμεσα.


Η αλληλεγγύη είναι αυτή που πρέπει να μας χαρακτηρίζει σε αυτές τις περιπτώσεις για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη.


                                                     Έρη Σκυλογιάννη, διοικητικό στέλεχος του Υπνωτηρίου Αστέγων Θεσσαλονίκης

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Ανδρέου Γεωργίου 13 , T.K. 54627

Τηλ.: 2310528811

E-mail:ypnwthrioastegwn.thess@gmail.com

Facebook:www.facebook.com/diktyodomwnthess

Site: www.diktyodomwnthess.gr

 

 Επσκεφθείτε τη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΑΡΣΙΣ

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
Workers' Samaritan Federation
We help all people...here and now
Women And Health Alliance International
Παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες
Περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ
Διογένης ΜΚΟ: Κοντά στους αστέγους
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Όμορφη γη...όμορφα πλάσματα
Yann Tiersen - Déjà Loin
Μια μικρή ιστορία...
...ανταπόδοσης
Copyright © 2018 Starwalkers