ΆρθραΗμερομηνία: 08-01-2017 Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης

Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης

 

 

Το μωβ λουλούδι του Κρόκου Κοζάνης ανθίζει μία φορά το χρόνο. Εχει διάρκεια ζωής μόλις 20 ημέρες. Είναι το χρυσάφι της ελληνικής γης.  Μία καλλιέργεια που δίνει εισόδημα σε 1000 οικογένειες, σε 20 χωριά γύρω από την Κοζάνη, χάρη στη συνεργασία του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης με την ΚΟΡΡΕΣ.


Από την καλλιέργεια έως το τελικό προϊόν η διαδικασία είναι χειρωνακτική, χρονοβόρα,  απαιτητική - στοιχείο  που δικαιολογεί το υψηλό κόστος του.

Είκοσι περίπου είδη κρόκου είναι αυτοφυή στην Ελλάδα σήμερα, ωστόσο καλλιεργείται µόνο το είδος Crocus sativus, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει πολλά μικρά χωριά, γύρω από την Κοζάνη. Τα άνθη του φυτού φθάνουν, συνήθως, στο ύψος των 10-12 εκατοστών πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Πρόκειται για ένα πολύτιμο καρύκευμα με μοναδικό άρωμα και βαθύ  κόκκινο χρώμα.


Τα διάφορα είδη κρόκου βαθμολογούνται σύμφωνα με εργαστηριακές μετρήσεις χαρακτηριστικών, όπως η κροκίνη, η πιροκροκίνη και η περιεκτικότητα σε σαφρανάλη, που αποτελούν τις βασικές παραμέτρους ποιότητας. Ο ελληνικός Κρόκος Κοζάνης θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο βάσει αντικειμενικών μετρήσεων με τη διαδικασία ISO 3632 TS. Aπό το 1998 ο Ελληνικός Κρόκος Κοζάνης βρίσκεται στο μητρώο των Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης (Π.Ο.Π).

                                                            Η ιστορική αφετηρία του Κρόκου


Η ‘αφετηρία’ καλλιέργειας του κρόκου τοποθετείται χρονικά πριν περισσότερα από 3.000 χρόνια. Στη Μινωική Κρήτη το πανέμορφο άνθος του κρόκου αποτελούσε σύμβολο της Μεγάλης Θεάς της Φύσης και η συλλογή του γινόταν με τελετουργικό τρόπο.


Ξακουστή είναι μία τοιχογραφία από το Ακρωτήρι της Σαντορίνης που χρονολογείται περί τα μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ., στην οποία απεικονίζονται πολύχρωμα ντυμένες νεαρές να γεμίζουν τα καλάθια με κρόκο. Οι φοίνικες έμποροι που πωλούσαν τον κρόκο στα πέρατα του κόσμου ζυγίζοντάς τον με χρυσό και οι νοθευτές του που βασανίζονταν δίχως έλεος στην κινεζική αυτοκρατορία είναι δύο μόνο από τα πολλά επεισόδια στη μακρά ιστορία του ως φαρμάκου, μπαχαρικού και χρωστικής ύλης.


Οι αρχαίοι λαοί της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων αρωματοποιών της Αιγύπτου, ιατρών της Γάζα, κατοίκων της Ρόδου, χρησιμοποιούσαν το σαφράν σε αρώματα, αλοιφές, ποτ πουρί, μάσκαρα και θεραπευτικά σκευάσματα. Η κύρια χρήση του κρόκου στην αρχαιότητα ήταν στην ιατρική και ο Ιπποκράτης το συνιστούσε τόσο για την αντιμετώπιση παλαιών και πρόσφατων τραυμάτων, όσο και άλλων νοσημάτων. 

 
                                                     Ο Κρόκος στην τέχνη της μαγειρικής


Στη Βυζαντινή εποχή, ο κρόκος αρχίζει να ‘συμμετέχει’ στη μαγειρική, κερδίζοντας ήδη από εκείνα τα χρόνια, τη φήμη ενός πολύτιμου, ευγενούς αρτύματος που χαρίζει μοναδικό άρωμα, χρώμα και γεύση σε πλήθος εδεσμάτων, όπως ψαρόσουπες, σάλτσες, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα.


Στην Ευρωπαϊκή κουζίνα ο κρόκος χρησιμοποιείται ως καρύκευμα σε πολλές τοπικές συνταγές, όπως την περίφημη Ισπανική paella, το Ιταλικό ριζότο alla Μilanese και τη Γαλλική Bouillabaisse.


Στην ινδική και αραβική μαγειρική η ζαφορά αποτελεί βασικό συστατικό πολλών συνταγών, πάντοτε φυσικά σε πολύ μικρή ποσότητα, ενώ σημαντική αξία της αποδίδει και η ζαχαροπλαστική αυτών των χωρών.


 Πηγή: www.enallaktikos.gr

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
Workers' Samaritan Federation
We help all people...here and now
Women And Health Alliance International
Παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες
Περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ
Διογένης ΜΚΟ: Κοντά στους αστέγους
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Η παιδική αθωότητα...
...της φύσης
Τα λουλούδια χορεύουν...
...στον άνεμο
Copyright © 2018 Starwalkers