ΆρθραΗμερομηνία: 21-06-2017 Βοτανικός κήπος Θεσσαλονίκης

Βοτανικός κήπος Θεσσαλονίκης

 

 

Στις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης, ένας επίγειος παράδεισος συνολικής έκτασης 5 στρεμμάτων περιμένει τους επισκέπτες, με υπέροχα είδη φυτών, με μονοπάτια και γωνιές αναψυχής. Κάπου ανάμεσα στα σύνορα με την Άνω Ηλιούπολη, ο Βοτανικός Κήπος του Δήμου Παύλου Μελά αποτελεί αφενός έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου μέσα στο ασφυκτικό γκρίζο, που εξωραΐζει την εικόνα των Δυτικών Συνοικιών, αφετέρου μία σπουδαία και αξιέπαινη προσπάθεια.

Προσεκτικά χαραγμένες διαδρομές στο εσωτερικό του Κήπου δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό να περιπλανηθεί δίπλα στα περίπου 1000 είδη φυτών, που φιλοξενούνται εκεί, να απολαύσει τις ανάμεικτες μυρωδιές που αναδύονται στην ατμόσφαιρα, να θαυμάσει εικόνες, που θυμίζουν πότε Μεσόγειο και πότε τροπικό δάσος. Μια πανδαισία χρωμάτων, περισσότερες από 150 ποικιλίες τριαντάφυλλων, σπάνιες ποικιλίες λουλουδιών και βοτάνων, πληθώρα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, έλατα, κωνοφόρα και οπωροφόρα δέντρα, φοίνικες, βραχόκηποι, τεχνητές λίμνες και καταρράκτες, συνθέτουν το πορτραίτο ενός από τους κορυφαίους χώρους αναψυχής της Θεσσαλονίκης, ειδικά κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Έργο έμπνευσης της κυρίας Αθηνάς Χατζηαθανασιάδου, Γεωπόνου και προϊσταμένης του Τμήματος Πρασίνου του πρώην Δήμου Σταυρούπολης, ο Βοτανικός Κήπος έχει καταφέρει, στα 12 χρόνια της λειτουργίας του, να προσεγγίσει την αίγλη και τη λειτουργικότητα αντίστοιχων χώρων στο εξωτερικό. Η κατασκευή του Βοτανικού Κήπου ξεκίνησε στις αρχές του 1996, όταν το πρώην ρέμα Περικλέους κρίθηκε αναγκαίο να μετατραπεί σε άξονα πρασίνου, με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Δήμου.

Τα επόμενα χρόνια, οι κάτοικοι είδαν την περιοχή τους να αναπλάθεται και τη θέση του πρώην ρέματος να παίρνουν – εκτός από τον κύριο Βοτανικό Κήπο – ένα αναψυκτήριο, ένα αμφιθέατρο, γήπεδα και παιδικές χαρές, χώροι που λειτουργούν βοηθητικά προς αυτόν.

Από τον Ιούνιο του 2002 μέχρι σήμερα, ο Βοτανικός Κήπος έχει ανοίξει τις πόρτες του σε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες κάθε ηλικίας (μαθητές, φοιτητές, πολίτες, περιβαλλοντικές ομάδες και αντιπροσωπείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό), ενώ συχνά συνεργάζεται και με το Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για την πρακτική άσκηση των φοιτητών.

Σαφώς, ο χώρος ενδείκνυται και για σχολικές, εκπαιδευτικές εκδρομές, όπως και γίνονται από σχολεία της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων πόλεων, με χρέωση 1 ευρώ ανά άτομο. Η ίδια χρέωση ισχύει και για όλους τους επισκέπτες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως για τα σχολεία του Δήμου Παύλου Μελά, η είσοδος και η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι δωρεάν.

Ο Βοτανικός Κήπος σας περιμένει στην οδό Περικλέους 9Α στη Σταυρούπολη, ενώ διαθέτει και στάση με το όνομα «ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ» στη λεωφορειακή γραμμή 34 [Α. ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ] του ΟΑΣΘ. Και να θυμάστε πως δεν πατάμε το πράσινο, όχι γιατί δεν πρέπει αλλά γιατί δεν του αξίζει.

Διασκευή άρθρου του Γιάννη Καρακασίδη στο ηλεκτρονικό έντυπο popaganda.gr

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
Workers' Samaritan Federation
We help all people...here and now
Women And Health Alliance International
Παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες
Περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ
Διογένης ΜΚΟ: Κοντά στους αστέγους
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Όμορφη γη...όμορφα πλάσματα
Yann Tiersen - Déjà Loin
Μια μικρή ιστορία...
...ανταπόδοσης
Copyright © 2018 Starwalkers