ΆρθραΗμερομηνία: 15-05-2018 Ένα μικρό ιστορικό για την Γιορτή Πολυγλωσσίας και πώς ξεκίνησε…

Ένα μικρό ιστορικό για την Γιορτή Πολυγλωσσίας και πώς ξεκίνησε…

 

«Είμαι και Εγώ Έλληνας για αλληλεγγύη» ήταν μια πρωτοβουλία του γαλλικού συλλόγου «Η Νάντη είναι μια Γιορτή» (N.E.U.F.) που στις 11/11/2011 ζητούσε από την Ελληνική Πρεσβεία την ελληνική υπηκοότητα σαν ένδειξη υποστήριξης στον ελληνικό λαό για την κρίση και την προσβολή που δέχτηκε. Μάλιστα προχώρησαν στην δημιουργία μια αντίστοιχης ιστοσελίδας http://jesuisgrec.blogspot.gr/ η οποία βρήκε διεθνή ανταπόκριση.

Ήταν μια κίνηση που μας συγκίνησε και έφερε το  StarClassic Radio σε επαφή με τον καθηγητή ιστορίας και συγγραφέα Luc Duillard  εμπνευστή αυτής της πρωτοβουλίας με τον οποίο ξεκινήσαμε έναν ζωντανό διάλογο με εκπομπές στο ραδιόφωνό μας υπό τον τίτλο «H Θεσσαλονίκη συναντά την Νάντη» σε  συνεργασία με την επιστημονική υπεύθυνη σε θέματα πολυπολιτισμικότητας και μέλος του StarClassic Radio, Δρ Αργυρώ Μουμτζίδου.

Στη συνέχεια υποδεχτήκαμε τον κο Duillard με τη σύζυγό του, εκπαιδευτικό και μέλος της κίνησης, προβάλλοντας και σε άλλα τοπικά μέσα αυτήν την προσπάθεια καθώς και το γενικότερο σκεπτικό ενός ανθρώπου που πιστεύει , ως ιστορικός και ευρωπαίος πολίτης, στην αναθέρμανση των αξιών εκείνων (ισότητα, ελευθερία, αδερφοσύνη) που είχαν υιοθετηθεί ως αξίες ένωσης των ευρωπαίων ενάντια στο φασισμό κατά  το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακολούθησε μια πρόσκληση που δεχτήκαμε για να επισκεφτούμε τη Νάντη, στην οποία ανταποκρίθηκε η Δρ Αργυρώ Μουμτζίδου. Κι έτσι ήρθε σε πρώτη επαφή με την Γιορτή των Γλωσσών, μια γιορτή της  πόλης που διοργάνωνε η ΝEUF, όπου εκπρόσωποι διάφορων εθνοτήτων έστηναν περίπτερα και μοίραζαν ενημερωτικό υλικό, μιλούσαν τη γλώσσα τους και πρόσφεραν  εδέσματα στους επισκέπτες.  Η ιδέα συνεπήρε την κα Μουμτζίδου και  μεταλαμπαδεύτηκε στη Θεσσαλονίκη ως Γιορτή Πολυγλωσσίας παίρνοντας μια  νέα μορφή με όλα αυτά που συμπεριλαμβάνει έως σήμερα.  Έτσι, η παρουσία αυτού του ανθρώπου, του Luc Duillard και το πάθος του για μια Ευρώπη των Ανθρώπων και των Πολιτισμών, σφράγισε την απαρχή των Γιορτών Πολυγλωσσίας και τιμούμε τη μνήμη του κάθε φορά που η Γιορτή συνεχίζεται και εμπεριέχει και το δικό του όραμα….

 

 

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
Workers' Samaritan Federation
We help all people...here and now
Women And Health Alliance International
Παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες
Περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ
Διογένης ΜΚΟ: Κοντά στους αστέγους
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Όμορφη γη...όμορφα πλάσματα
Yann Tiersen - Déjà Loin
Μια μικρή ιστορία...
...ανταπόδοσης
Copyright © 2018 Starwalkers